"Tapasztalattal mondom, hogy nehéz felébreszteni az érdeklődést a gyógynövényekkel való foglalkozás iránt, de aki egyszer megpróbálja, nemigen tudja abbahagyni."

(Gidófalvy István marosvásárhelyi füvesember, 1889-1893)A HERBINDEX-ről | HOGYAN HASZNÁLJUK | GYÓGYNÖVÉNYEK | GALÉRIA |
HÍREK, INFORMÁCIÓK | KAPCSOLÓDÓ LINKEK | ELÉRHETŐSÉG

Hogyan használjuk a HerbIndex-et?

A HerbIndexben két irányban juthatunk el egy növény megismeréséhez: vagy a böngészés során listából kiválasztva, név alapján, vagy a keresőben elérhető szempontok alapján történő szűréssel. A böngészés, illetve a keresési funkciók között a képernyő tetején levő ikonokkal válthatunk.

Böngészés

A Böngészés módban a magyar név alapján sorba rendezett listából választhatjuk ki azt a növényt, amit meg szeretnénk nézni. A lista görgethető és akár magyar-, latin-, idegen-(német, angol, francia), vagy "népi nevekre" is kereshetünk benne.

A listából kiválasztott növényt megérintve megnyílik az adott faj adatlapja, ahol a leírása és a róla készült fotók találhatók.
Fajismertetés

Az egyes "gyógynövény adatlapok" az alábbi fontosabb információkat tartalmazzák: - tudományos (latin)-, közönséges magyar- és népi nevek; angol-, német- és francia növénynevek;
- életforma (pl. fa, cserje, vízinövény, fákon élő növény ...),
- élőhely (pl. rétek, legelők, kaszálók, mezők; homokpuszták, szikesek; ...);
- növényleírás;
- felhasznált részek (ezekre piktogramok is utalnak);
- főbb hatóanyagok;
- gyógyszerkönyvi- vagy növényértékelő monográfiákban való előfordulásra történő utalás piktogramokkal;
- főbb hatások;
- fontosabb fitoterápiai alkalmazások;
- adagolás (ajánlott napi adagok);
- egyéb - nem gyógynövényes alkalmazások (pl. fűszer, kozmetikum; ezeket piktogramok is jelzik);
- figyelmeztetések (amennyiben az adatlap tartalmaz ilyet, akkor azt piktogram is jelöli).

Az adatokban való gyors tájékozódást piktogramok segítik és jól egészítik ki a szöveges tájékoztatást. Megérintve azokat, pontos információt kapunk a jelentésükről.

Az adatlap jobb oldalán lévő ikonképeket megérintve az adott fajról készült nagyfelbontású fotók tekinthetők meg, kétujjas nagyítási lehetőséggel. Több fotó esetén a képek ujjal lapozhatók vagy a képernyő sarkaiban megjelenő nyilakkal léptethetők.

Egy-egy adatlapon több rokon gyógynövényfaj is szerepelhet. Ezekben az esetekben a leírások és képek segítségével könnyen megtudhatjuk az előfordulásukban, megjelenésükben és az alkalmazásukban meglévő azonosságokat vagy különbözőségeket.Keresés

A keresővel az összes gyógynövény közül szűrhetők bizonyos feltételeknek megfelelő fajok, így a paraméterek beállításával hasznos eredményekhez jutunk.

Telefonokon a jobb felső sarokban folyamatosan figyelemmel kísérhető, hogy a beállított bélyegeknek hány faj felel meg. Táblagépeken a keresési feltételek változtatásával a találati lista is folyamatosan frissül. Ha a keresés során a találatok száma nullára csökken, akkor a beállított feltételeknek maradéktalanul megfelelő faj nincs a HerbIndexben, ilyen esetben valamely feltételt célszerű kihagyni. A találatokat szűkíthetjük előfordulási helyek és külső jegyek, például élőhelyek, életformák, virágszínek, és virágzási időpontok alapján. De szűkíthetünk a felhasznált növényi részek, a felhasználás formája, más - nem gyógynövényes -felhasználási módok és betegségcsoportok szerint is. Ez utóbbiakat lásd alább:


- anyagcsere-betegségek
- bőrbetegségek
- egyéb panaszok- és betegségek
- férfi panaszok és betegségek
- gyomor-és bélrendszeri betegségek
- központi idegrendszeri zavarok és betegségek
- légzőszervi betegségek
- máj- és epebetegségek
- mozgásszervi betegségek
- női panaszok- és betegségek
- szájüregi betegségek
- szív- és érrendszeri betegségek
- vese- és húgyúti betegségek

Az egyes betegségcsoportokba tartozó növények kiválogatása mellett megtehetjük azt is, hogy egy-egy adott betegségre használt gyógynövényeket gyűjtsünk ki, vagy adott hatással bíró gyógynövényeket listázzunk ki, majd ezt követően áttekintsük az adalapjaikat. Mindkét esetben a keresési szempont kiválasztásánál megjelenő prediktív listából választhatunk (pl. emésztőrendzseri görcsök, epeelválasztási zavar, hajszálerek kóros áteresztőképessége és törékenysége, vénás elégtelenség; illetve érelmeszesedét gátló, fekélyek gyulladását elősegítő, görcsoldó, gyomornedv-elválasztást fokozó, ödémák képződését gátló). A fentiek mellett lehetőség van arra is, hogy egyidejűleg többféle keresési szempontot kiválasztva keressünk választ a minket érdeklő kérdésekre. Lássunk néhány példát:

a) Fűszerként is használatos, "lombos erdőkben ..." található gyógynövények:b) Gyógynövények, amelyek július eleje és vége között virágzanak, "állóvizek, mocsarak ...." növényei és vizelethajtó hatásúak:c) Hashajtó hatású, gyógyteaként használható gyógynövények:
A keresési lehetőségek száma igen nagy és ily módon bőven ad lehetőséget arra, hogy a gyógynövényekre vonatkozó fontos és tudományosan megalapozott alapinformációkkal akár célzott tanulással, vizsgára készüléssel, akár kedvtelésből, kirándulásokra felkészülve "játékos" formában ismerkedjünk a gyógynövényekkel, hatásaikkal és használatuk lehetőségeivel.