"Tapasztalattal mondom, hogy nehéz felébreszteni az érdeklődést a gyógynövényekkel való foglalkozás iránt, de aki egyszer megpróbálja, nemigen tudja abbahagyni."

(Gidófalvy István marosvásárhelyi füvesember, 1889-1893)A HERBINDEX-ről | HOGYAN HASZNÁLJUK | GYÓGYNÖVÉNYEK | GALÉRIA |
HÍREK, INFORMÁCIÓK | KAPCSOLÓDÓ LINKEK | ELÉRHETŐSÉG

A "Gyógynövénylexikon"-tól a HerbIndex mobil gyógynövénykalauz-ig

A gyógynövények, gyógyteák és növényi készítmények, illetve ezek öngyógyításban, fitoterápiában és a természetgyógyászatban/komplementer orvoslásban történő alkalmazása iránti igény hazánkban mintegy 3 évtizeddel ezelőtt jelentkezett. A folyamatos és egyre jobban növekvő érdeklődésnek köszönhetően mára szinte már nincs is olyan napi-, heti- vagy havilap, amely a természetes gyógymódokat bemutató tudományos ismeretterjesztő és gyógyszerészeti szaklapok mellett ne foglalkozna gyógynövényekkel, vagy a különböző rovatokban ne ajánlana a legkülönfélébb betegségek gyógyítására gyógynövényeket, növényi készítményeket és különféle, otthon könnyen kivitelezhető kezelési módszereket.

Jómagam több mint három évtizede veszek részt a gyógynövényekkel kapcsolatos ismeretek terjesztésében, törekedve arra, hogy lehetőleg tudományosan kellően megalapozott adatokat adjak közre és kihasználjam a különböző információs csatornák kínálta szerteágazó lehetőségeket. Az első, gyógynövényekről készült sorozatom 1990-ben Gyógynövénylexikon címmel indult el a Természetgyógyászat folyóiratban, melyben közel 100 gyógynövény leírása és bemutatása jelent meg. E folyóirat adott hazánkban először teret egy gyógynövények széles körű népszerűsítését szolgáló sorozat megjelentetéséhez, amelyben a szöveges ismertetéseket a folyóirat hátsó borítóját teljesen befedő színes növényfotók és a szöveges ismertetésekbe beillesztett grafikák is kísérték (e magazinok számos példánya online antikváriumon keresztül ma is elérhető!).

A fent említett sorozatot később más formában és más tematikával újabbak követték, többnyire gyógyszerészek és gyógyszertári asszisztensek, illetve természetgyógyászok szakmai tájékoztatását szolgáló folyóiratokban jelentek meg (Egészségünk A-tól és Z-ig, Patika Magazin, Gyógyszertári Practicum, Komplementer Medicina). A Komplementer Medicina hasábjain megjelentetett gyógynövény ismertetések már a korszerű gyógynövényértékelő monográfiák adatainak figyelembe vételével készültek (ezek a monográfiák a HerbIndex adatbázisban is kiemelkedően fontos szerepet kaptak).

A gyógynövények bemutatásánál a megbízható adatok közlése mellett mindig fontos szempontnak tartottam, hogy a növények terepen történő felismerésének elősegítése és a mérgező növényekkel való összetévesztés elkerülése érdekében a növényleírásokat a növények azonosítását nagy mértékben segítő színes fotók és grafikák kísérjék. Ennek szellemében jelentek meg a gyógynövényekről egyedül vagy társszerzővel írt könyveim (Képes gyógynövénykalauz - 1991, Ismerjük fel a vadon termő gyógynövényeket! - 2001, 2013, Ismerjük fel a termesztett gyógy- és fűszernövényeket! - 2003).

A CD-ROMok megjelenésekor egyértelművé vált, hogy a könyvek mellett érdemes kihasználni mindazokat a lehetőségeket, amit a számítógépek, valamint a lemezeken rögzített szöveges és képi információk, illetve az ezekben való sokoldalú és gyors keresési lehetőségek kínálnak. "Az ismerjük fel ..." könyvekhez hasonlóan mindkét CD-ROM-unk (Gyógynövények Magyarországon a népi gyógyászatban és a fitoterápiában -1997, Gyógy-, illóolaj-, és fűszernövények - 2004) esetében a szövegeket és a fotókat piktogramok egészítették ki, melyek segítségével az egyes gyógynövény adatlapokra pillantva sok hasznos információ automatikusan rögzülhet a könyvek olvasójában vagy a CD-ROM-ok használóiban. Ilyenek például a gyűjthetőség, a védettség, az erős hatású hatóanyagok miatti óvatos alkalmazásra utaló figyelmeztetések, a gyermekgyógyászatban való alkalmazhatóság, vagy a gyógyszerkönyvekben, monográfiákban való előfordulás.

A Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó 2010-ben adott lehetőséget arra, hogy a gyógynövények iránt érdeklődő nagyközönség számára elkészülhessen egy, a Kiadó portálján keresztül elérhető adatbázis (Gyógynövénykereső), ami a CD-ROM-okkal szemben azzal kínált előnyt, hogy az internettel rendelkezők és internethez hozzáférők számára könnyen elérhetővé váltak a gyógynövényekkel kapcsolatos fontos alapinformációk.

Időközben megjelentek az okostelefonok és a táblagépek (tabletek) is, amelyek újabb kihívást jelentettek és egyben a könyvekkel, CD-ROM-okkal és az interneten keresztül elérhető adatbázisokkal szemben új lehetőségeket is kínáltak a gyógynövényeket érintő információk közzétételére, illetve az azok iránt érdeklődők számára történő átadására. A mobil eszközökre készült gyógynövényes adatbázis újdonsága sok minden mellett az, hogy bárhol (otthonunkban, munkahelyen, járműveken, kirándulások alkalmával "térerő hiányos" terepen stb.) elérhető és bármikor használható.

A mobil alkalmazású gyógynövényes adatbázis ötlete és kivitelezése az Appent Studios nevéhez fűződik, akik 2011-ben Hungifungi címmel jelentették meg a gombákról készült mobiltelefonos adatbázisukat. A HerbIndex névvel megjelentetett alkalmazás jelenleg 183 gyógynövény adatlapot (és több mint 200 növényfaj ismertetését), mintegy 800 fotót és színes növényrajzot tartalmaz. A színes piktogramok száma megközelíti a százat, a kereszthivatkozásoké pedig több ezerre tehető.

A HerbIndex a képes gyógynövénykalauzok új generációját képviseli:
- terjedelme meghaladja számos szakkönyv méretét, mégis elfér egy telefonban,
- egy-egy gyógynövényről a szöveges információk mellett több - apró részletekig felnagyítható - fotó és egyéb illusztráció található,
- tartalma folyamatosan frissül (előfizetés alapján),
- sokféle szempont alapján szűrhetők, illetve listázhatók ki a gyógynövények és tekinthető meg az adatlapjuk,
- a program grafikai megjelenése igen aprólékosan kidolgozott - piktogramok segítik a szűrési szempontok kiválasztását, illetve a növények fontosabb ismertetőjegyeinek és használatuk sokféle lehetőségeinek gyors megismerését.

Az alkalmazás jelenleg android alapú okostelefonokon, illetve tableteken futtatható. A Google Play-en HerbIndex néven megtalálható (vagy a https://is.gd.herbindex címen elérhető) alkalmazás ingyenesen 20 gyógynövényfaj leírását tartalmazza, melyből megismerhető a felépítése és a keresési funkciók sokfélesége. Az összes gyógynövényfaj leírása, alkalmazási lehetőségeinek bemutatása, illetve kereshető információi előfizetés alapján (1490 Ft) érhető el.

A mobil adatbázis készítői nevében is kellemes kirándulásokat és a gyógynövényekkel való örömteli ismerkedést kíván:

Babulka Péter